Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Оланд отправи призив за широка световна коалиция срещу "Ислямска държава"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд отправи призив за широка световна коалиция срещу "Ислямска държава".

Американският президент Барак Обама обаче заяви, че Съединените щати ще продължат да действат срещу джихадистите в Сирия по досегашния начин – чрез удари на авиацията. Обама изключи изпращане на американски сухопътни войски. По-рано един от кандидатите в предизборната кампания – Доналд Тръмп, се обяви за изпращане на 10 хиляди бойци в региона.

Ще победим ИДИЛ заедно, каза държавнит секретар на САЩ Джон Кери след пристигането си в Париж снощи. Сутринта той беше приет за среща от френския президент Франсоа Оланд. Двамата са обсъдили засилване на сътрудничеството си в борбата с "Ислямска държава".

Отвоювахме повече територия, докато ИДИЛ има все по-малко. Освободихме много общности, Тикрит, рафинерията в Байджи, три-четвърти от територията по границата на Сирия сега е отвоювана от ИДИЛ. Има ясна стратегия и съм уверен, че стъпка по-стъпка ще наберем скорост, заяви американският първи дипломат след разговорите си с френския президент в Париж.

На дневен ред е засилването на сътрудничеството между двете страни в разузнаването за борба с тероризма и обсъждането на стратегия за широка коалиция срещу ИДИЛ. За това настоя часове преди срещата президентът Оланд, който съобщи, че в близките дни ще се срещне с държавните глави на САЩ и Русия, Барак Обама и Владимир Путин. За предстоящите му посещения във Вашингтон и Москва потвърди сутринта премиерът Манюел Валс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!