Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Б. Станкушев: Източниците на финансиране на “Ислямска държава“ трябва да бъдат прекъснати

Ген. С. Събев: Терористичните атаки поставиха пред изпитание Шенгенската система

Бойко Станкушев
Фото: БГНЕС

Според генерала от резерва Съби Събев, не всички държави от НАТО биха се включили в  сухопътна военна операция срещу Сирия. Възможностите за подобна операция бяха коментирани по повод задействането на клауза от договора за Европейския съюз по искане на Франция заради атентатите в Париж.

Генералът от резерва се позова на факта, че поне на този етап САЩ не са готови на сухопътна операция в Сирия.

Терористичните атаки поставиха пред изпитание и Шенгенската система, но аз считам, че това е резултат на закъснелия отговор на Европа и Европейския съюз на това предизвикателство,  защото “Ислямска държава“ можеше да бъде обезсилена още до средата на 2014-та година, допълни генерал Събев.

За справяне с терористичната групировка “Ислямска държава“ трябва да се намеси и Съветът за сигурност на ООН като световна организация, която трябва да поддържа мира.

Бойко Станкушев, политически съветник на военния министър, коментира, че ако не бъдат прекъснати бързо източниците на финансиране на “Ислямска държава“, то Европа и светът не могат да разчитат на успех в битката срещу тероризма. Именно затова трябва да се пресече пътят между доставчиците на евтин петрол и крайните му потребители.

Общото мнение на участниците в кръглата маса е, че войната с “Ислямска държава“ не е начало на Трета световна война, нито е битка между цивилизации. Унищожаването на групировката може да стане само като се обединят политическите, военни и икономически действия на световните сили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!