Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Лукарски участва в среща на върха на Атлантическия съвет по въпросите на енергетиката и икономиката в Истанбул

Фото: BGNES
Регионалното сътрудничество между страните в Югоизточна Европа е решаващо за постигането на стабилност и икономически просперитет.
Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред участниците в срещата на върха на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на енергетиката и икономиката, която се провежда в Истанбул. В срещата, на  която присъстват представители от над 40 страни, участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Основната тема на тазгодишната 7-а поред Среща на върха е да се насърчи трансатлантическата ангажираност в ключовите области на енергетиката и икономиката.
В изложението си министър Лукарски акцентира на усилията, които полага българското правителство за насърчаване на трансграничното сътрудничество, чрез което отделните икономики в региона могат да бъдат по-добре интегрирани и разглеждани като фактор на влияние.
На срещата бяха коментирани възможностите за реализиране на ключови инфраструктурни проекти, които да допринесат за интегрирането на отделните държави в региона чрез механизмите за публично-частно партньорство.
Специално внимание бе отделено на борбата с корупцията, осигуряването на прозрачност при разходването на публични средства и средства по европейските фондове.

На въпрос за позицията на България по проблемите на миграционната криза, министър Лукарски посочи, че на първо място това е проблем, който стои пред целия ЕС.
България като член на ЕС и пряк съсед на Турция е особено заинтересована от постигане на решение на предизвикателствата, свързани с миграционния поток,каза българският икономически министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!