Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Десет години управление на Ангела Меркел

Ангела Меркел
Фото: БГНЕС

На този ден преди 10 години аз първи път в историята Германия избра жена за канцлер. Ангела Меркел управлява страната вече десетилетие. Заради повишената опасност от атентати и непрестанните кризи Меркел няма да празнува юбилея си.

На 22 ноември 2005 година Ангела Меркел се закле като първата жена-канцлер и първата източногерманка начело на федералната република.

Днес тя управлява вече трети мандат. Властта й е белязана от несекващи кризи.Банкова , финансова, украинската, бежанската и сега състоянието на почти война заради терористичните опасности.

Безалтернативността на управлението й и начинът, по който тя дирижира политиката и в цяла Европа, й спечелиха прякора „мути” (мама).

При Меркел Германия се превърна в най-силната икономика в Европа  и в най-любимата страна в света. Немците се простиха най-сетне с имиджа си на нацисти, подпалвачи на войни, студени бюргери. „Германия с приятелско лице” изненада света за първи път по време на световното първенство, на което тя бе домакин. От тогава симпатиите към германците се увеличават ежедневно.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!