Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франсоа Оланд и Дейвид Камерън почетоха паметта на загиналите пред зала "Батаклан" в Париж

Фото: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън почетоха тази сутрин паметта на загиналите при атентати от 13 ноември пред парижката концертна зала "Батаклан", съобщиха техните канцеларии, цитирани от „Франс прес“. Всеки от двамата положи роза пред залата, където бяха убити най-малко 89 души, включително един британец, съобщи офисът на френския лидер. Камерън е в Париж, за да обсъди с Оланд ситуацията в Сирия и мерките за борба с тероризма.


Франция ще засили още въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, заяви Оланд:
Ще избираме мишени, с които да нанесем възможно най-много щети на тази терористична армия.

От своя страна британският премиер съобщи, че ще поиска от парламента на страната си да даде зелена светлина за въздушни удари срещу ислямистите в Сирия (засега британските действия в коалицията се ограничават на територията на Ирак). 
Твърдо подкрепям решителните действия, предприети от президента Оланд срещу Ислямска държава в Сирия.  Твърдо съм убеден, че ние трябва да направим същото. Разбира се, това решение трябва да бъде взето от парламента. 

Срещата с Дейвид Камерън даде начало на дипломатическия маратон на президента Франсоа Оланд за сформиране на широка световна коалиция срещу "Ислямска държава". Утре той трябва да се срещне във Вашингтон с президента на САЩ Барак Обама, а в четвъртък в Москва с руския държавен глава Владимир Путин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!