Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Плевнелиев: Отговорът на атентатите трябва да е солидарност и единство в Европа

Росен Плевнелиев
Фото: president.bg
Европа, САЩ, Русия и Китай трябва да се обединят срещу тероризма, посочи президентът Росен Плевнелиев на церемония на "Дондуков" 2, на която удостои с висши звания военнослужещи от Българската армия: 
Тероризмът е глобална заплаха, отговорът също трябва да бъде глобален. Всички трябва да се обединят срещу него, Европа, Америка, Русия, Китай, всички срещу терористите. Трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция. Отговорът на атентатите трябва да бъде солидарност и единство в Европа. Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да допускаме разделение по етнически, религиозен или друг принцип. На външните граници на ЕС трябва да се подобри контролът, но изграждането на огради вътре, в самия Съюз само ще задълбочи разединението в Европа.

Българските военнослужещи се представят успешно в различни мисии зад граница, подчерта президентът и припомни, че държавата трябва да отдели сериозен финансов ресурс за модернизацията на армията:

Удовлетворен съм, че планираните разходи за отбрана за следващата година се увеличават и ще бъдат 1,35 процента от брутния вътрешен продукт. Очаквам програмата, която бе приета от Министерския съвет, да бъде утвърдена още тази седмица и от Народното събрание. На основата на приетата програма Министерският съвет ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на Република България, който очакваме да влезе в сила до края на годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!