Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

проф. Лора Тасева:

Намалява броят на одобрените стипендианти от България

От днес до 28 ноември Хумболтовият съюз в България, обединяващ стипендианти на германската фондация "Александър фон Хумболт", е домакин на международна научна конференция на тема: "Българо-германското научно сътрудничество:минало, настояще и бъдеще".

Какво представлява фондацията „Александър фон Хумболт"?

През декември 1860 г., една година след смъртта на Александър фон Хумболт - германски учен-изследовател и пътешественик,в Берлин е основана първата Фондация „Александър фон Хумболт” с цел да подпомага млади таланти за природо-научни изследвания и пътувания и с капитал от 40 000 златни талера (днес еквивалент на около 5 милиона евро), дарени от почитателите му, включително кралят на Прусия, Кралското дружество в Лондон и Академията на науките в Санкт Петербург. Фондацията е финансирала предимно млади германски учени за техните изследвания, но през 1923 г. изцяло губи капитала си вследствие хиперинфлацията и е закрита.

След две години правителството на Ваймарската република я възстановява с държавни средства и с нови цели - да подпомага млади чужденци да правят научни изследвания в Германия, най-вече подготовка на дисертации. Тази втора Хумболтовa фондация просъществува само 20 години (1925 - 1945), но се оказва важна за българската наука - около 30 млади българи преминават научни специализации и получават докторски степени в Германия с Хумболтови стипендии и по-късно са между най-добрите наши учени.

На 10 декември 1953 г. по инициатива на големия германски физик Вернер Хайзенберг канцлерът на Федерална република Германия Конрад Аденауер сегашната фондация „Александър фон Хумболт”. От тогава неизменно тя финансира чуждестранни учени, за да извършват научни изследвания в най-добрите германски научни институции. Ежегодно фондацията отпуска около 600 нови стипендии на млади чужденци, около 80 награди на утвърдени учени, над 150 дарения от научна апаратура и литература и др. Годишно фондацията разходва повече от 100 млн. евро.

Любопитно е, че средствата, с които разполага настоящата трета фондация се осигуряват от държавата и по-конкретно: повече от половината идват от Министерството на външните работи на Федералната република. Друга не малка част са от Министерството на образованието и една трета част се дават от Министерството на околната среда за проекти, свързани с екологията. По-малко от 10 процента идват от частни дарители.

Проф. Лора Тасева е от тези наши учени, които са имали честта да спечелят Хумболтова стипендия. В момента тя е учен-посланик на фондация „Александър фон Хумболт" за България.

Как се чувства проф. Тасева на това място и в какво точно се изразява нейното посланичество. Чуйте какво разказа тя пред Даниела Бенишева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!