Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция няма да се извини на Русия, каза президентът Ердоган

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Р.Т.Ердоган заяви, че няма да се извини във връзка със свалянето на руския самолет заради нарушаване на турското въздушно пространство.

Ако трябва някой да се извини за инцидента, това не сме ние,посочи Ердоган,защото нашите пилоти и нашите въоръжени сили изпълниха задълженията си, тъй като бяха нарушени правилата на ангажиментите. Ние пак бихме постъпили по същия начин при подобен нов случай,без значение на това от коя страна ще бъде направено.Ние не преследваме и не желаем ескалиране на напрежението.

Ердоган направи това изявление пред СНН International в отговор на руския държавен глава Владимир Путин, който по рано днес заяви,че “Турция все още не се е извинила заради сваления самолет.Турция съзнателно блокира рускотурските отношения”.

Опозиционният лидер Девлет Бахчели заяви подкрепа за Ердоган, заявявайки, че задача на турските ВВС е да пазят въздушното пространство на страната.

 Турция разпространи аудио записи, от които се вижда, че турската армия предупреждава руския самолет Су 24 във връзка с нарушаването на турското въздушно пространство,преди да го свали. Както и че нареждане за нанасяне на въздушни удар срещу руския самолет СУ 24 е дал главнокомандващият турски ВВС в съответствие с правилата за реагиране при заплаха на границите.

Междувременно,турският министър за ЕС Волкан Бозкър заяви, че външните министри на Турция и на Русия ще се срещнат в Белград на 3 и 4 декември т.г. Предишния ден Сергей Лавров бе заявил, е нито той, нито други руски представители няма да се срещнат. 

А представител на президентството на  Азербайджан е предложи да посредничи между Турция и Русия за разрешаване на самолетната криза,заявявайки Турция е наш партньор,а с Русия сме добри приятели и можем да бъдем полезни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!