Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"България забъркана в скандал със "Северен поток 2", съобщава "Дума" на първа страница. Агенция Ройтерс информира вчера, че десет източноевропейски държави, сред които България, са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват за дебати за проекта "Северен поток"2 и за строга регулаторна провека. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрича да е подписвано такова писмо срещу проекта.
   "Труд" информира от първа страница "Горивата няма да поскъпват". Вестникът цитира председателя на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев. Условието е обаче цените на петрола да останат стабилни.
   Повечето излизащи днес вестници отделят място за коментарите на премиера Бойко Борисов по поредния скандал у нас - "Яневагейт. "Сега" коментира със заглавие "Скандалът "Янева" отчая Борисов от съдебната система. "Телеграф" цитира, на първа страница, премиера "И "Добър ден" не искам да чувам от тях". Цитиран е и лидера на ДПС Лютви Местан "Целта на сценария е премиерът". "Монитор" също цитира Борисов "Отказвам да участвам в тази схема." Още един цитат, в "Стандарт", "След като Ченалова и Янева не са "гнили ябълки", да ги издигнат в Еропа", казва премиерът. "24 часа" избира друг цитат за първата си страница "Не искам да "опрасквам" Янева и Ченалова, а да ги издигам.".
   МВР планира централизирано издаване на новите документи за самоличност с мотив да се противодейства на фалшификации, пише "Сега". Предвижда се в личната карта да има вграден чип с личните ни данни. Вчера правителството реши да се изгради Централизирана система за персонализиране на българските документи за самоличност, добавя изданието.
   Друга обща тема на днешните вестници е обявеното у нас, по примера на американците, мащабно намаление на цените по магазините, започнало от вчера. Според "Стандарт", така нареченият "черен петък" е глътнал 15 милиона лева. "24 часа" информира, че София е била блокирана вчера следобед и във вечерните часова заради намаленията на цените до 70 на сто и желаещите да се възпозват от тях.
   "Телеграф" предупреждава, преди празниците, че са се появили самозвани астролози, които обещават, като подарък, изготвяне на хороскопи, които се оказват менте. Хората вярват на офертите им в интернет, цените са от 150 до 1 500 лева, а селд това се оплакват в медиите.
   "Няма да се кандидатирам за президент" декларира, в интервю за "Труд", Симеон Сакскобургготски. "Гледам се редовно в огледалото и съм наясно с това, което мога. ", добавя той. Бившият премиер подсказва какво да направят хората, от които зависи, за да е успешна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "...една дума тук, един пример там, да се подсетят едни хора - така става."
   По повод предстоящата официална премиера на книгата й "Печатарят", писателката Силвия Томова казва в интервю за "Новинар" "Авторите и книгите, въздигнати, казано в кавички, до продукт, не ме вълнуват." Творбата на Силвия Томова е за първия български печатар Явок Крайков, издал, през шестнайсти век, четири книги. Догодина се навършват 450 години от излизането на първата му книга "Часословец".
   От "24 часа" можем да научим подробности за осемте българи, влезли в класацията на Нова Европа за стоте иноватори. Сред тях са евродепутатката Ева Паунова и Саша Безуханова, основател на движението MoveBG.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!