Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

„Министърът на отбраната Николай Ненчев не отрече, че предстои смяна на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов“, пише 24 часа. В телевизионно интервю, цитирано от вестника, министърът обясни, че процедурата е дълга и неговото евентуално предложение трябва да мине през Министерския съвет, а след това да излезе и указ на президента. Преди дни изтече информация, че вицеадмирал Николов едва ли ще получи необходимата за поста четвърта звезда на адмирал и след 9 февруари, когато навърши 59 години, ще трябва да излезе в резерва. Според източници от Министерството на отбраната диалогът между министъра и военен №1 не бил на необходимото ниво, пише още 24 часа.

„Ставаме нация от пенсионери“, гласи водещото заглавие в Стандарт. „Страната ни влезе в топ 3 на най-застаряващите на Стария континент, стана ясно от анализ на Евростат за демографските тендеции през 2014 година. По-голяма е средната възраст на населението само в Германия и Италия. Според доклада, у нас тя е 43,3 години. Това означава, че за последните двайсет години населението на България е застаряло с 5,4 години“, отбелязва Стандарт.

„Всеки българин над 18 години трябва да ходи на задължителен преглед дали е луд или дебел“, съобщава вестник Труд. „Това“, пише вестникът, „е записано в проекта за промени в Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията на Министерството на здравеопазването. Лекарската консултация изисква още измерване на кръвната захар. На всеки пет години мъжете и жените над 35-годишна възраст трябва да си правят пълна кръвна картина и изследване на холестерол и триглицериди за оценка на сърдечносъдов риск“, пише Труд. „Около 20 процента от населението, или около 1 милион души, имат някакъв вид психични разстройства. Според здравната статистика близо 60 на сто от хората у нас страдат от затлъстяване, а тези с наднормено тегло са 20 на сто. Проучване сред първолаците през миналата година установи, че близо 14 процента от тях имат проблеми с килограмите“, допълва Труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!