Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Тялото на пилота, загинал при свалянето на руския самолет, ще бъде предадено на Русия

Фото: архив
Тялото на пилота, загинал при свалянето на руския самолет, ще бъде предадено на Русия както поиска Москва. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу. Той заяви, че с действията на различни коалиции в Сирия подобни инциденти не са изключени и в бъдеще. Давутоглу призова за споделяне на информацията и координация в действията на различните държави, които извършват операции  в Сирия. 
От турска страна е сформирана комисия във връзка със  специалните санкциите, които наложи Москва за сваления самолет. От турска страна се твърди, че е възможна среща в кулоарите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Париж, за която настоява Ердоган.
Според американски източници, цитирани от турски медии, Ердоган и Барак Обама са се разбрали да бъдат разположени 30 хиляди войници в 98 км.територия по границата със Сирия, която ще бъде обявена за зона за сигурност, за която Турция настоява. 
Хиляди хора в Диарбекир участват в  погребалната церемония на видния кюрдски адвокат Тахир Елчи, което потресе обществеността. Анализатори коментират, че е политическо убийство,провокиращо да задълбочи конфликта между кюрдите и турците. Елчи бе привърженик на процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем и в същото време защитник на Кюрдската работническа партия - ПКК, която е обявена за терористична. По данни на очевидци Елчи е бил застрелян в гърба при сблъсъци между пкк и полицията вчера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!