Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция с отговор на руските санкции

Президентският дворец в Анкара
Фото: ЕПА/БГНЕС

В Турция е създадена специална комисия начело с вицепремиера Хикмет Шимшек, която подготви план за действие в отговор на икономическите санкции, които Русия наложи на Турция заради сваления самолет, а също и ще координира дейността между отделните министерства.

Мерките обхващат икономиката и енергетиката, това са и приоритетните сфери в сътрудничеството между Турция и Русия, което има много посоки.

Турската страна смята, че Москва няма да спре износа на природен газ, който е главният й коз, понеже ще бъде в ущърб на самата Русия. Но въпреки това турското енергийно министерство е подготвило и резервен, т.н. план "Б", който предвижда внос на газ от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.

Засега остава открит въпросът за атомната централа Аккую, която ще се строи по руски проект на стойност 20 млрд. долара и за която има междуправителствено споразумение. Турция  ще изчака действията на руската страна, която е вложила 3 млрд. долара. Но същевременно Анкара има готовност за преговори с други страни, притежаващи ядрени технологии, ако Русия се откаже от Аккую.

Турция намери временно разрешение на проблема за транзита на тировете, пренасящи товари за Средноазиатските държави, които руските власти не пускат от границата с Грузия. Азербайджан разреши коридор и тировете ще ползват т.н. "Каспийски маршрут".

Турската страна ще организира кампании в различни страни, за продажба на туристически услуги на по-ниски цени, за да не пострада туристическият сектор от отменените резервации на руските туристи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!