Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция предприема краткосрочни мерки за покриването на загубите от руските санкции

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турски медии излъчиха като флаш новина информацията, че руският външен министър Сергей Лавров е приел искането на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да се срещнат.

Това ще стане в Белград, в рамките на Срещата на министрите на  Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа, която ще се състои на 3 и 4 декември в югославската столица.

Турски медии цитират Сергей Лавров, че е заявил, че няма да откаже на поканата на Чавушоглу да разговарят.

Това ще бъде първа среща между турския и руския външни министри след свалянето на руския самолет преди една седмица от турските изтребители, поради която турско-руските отношения се изостриха изключително силно. Преди това Сергей Лавров отмени визита в Истанбул.

Турските източници коментират предстоящата среща в Белград като първи сигнал за омекотяване на тона в посланията, разменяни между Анкара и Москва, която наложи остри икономически санкции на Турция и връщане към по-дипломатичен тон между официалните институции на двете страни. От друга страна срещата Чавушоглу-Сергей Лавров може да се окаже и критичен момент, който може още повече да задълбочи кризата.

В същото време турският премиер Ахмед Давутоглу посочи, че са приели краткосрочни мерки за покриването на загубите на турските износители, туристическия сектор и в турската икономика като цяло и подчерта, че ако кризата предизвика проблеми в износа, вноса, енергетиката и инвестициите на турската страна, в същата степен и Русия ще претърпи загуби, понеже тези сектори се базират на взаимните нужди и интереси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!