Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

България, се обединяват около идеята Европейския съюз да осигури връщане на мигрантите, които нямат право на бежански статут, по родните им места. Инициаторите добавят, че трябва да се създаде правна рамка, така че транспортирането на икономическите мигранти да бъде финансирано от Брюксел. Изданието цитира министъра на външните ни работи Даниел Митов в интервю за бТВ, в което той заявява, че темата е била засегната по време на посещението на британския премиер Дейвид Камерън у нас.

"След като отказахме да махнем паметника на Антим първи, Вартоломей превзема храма ни в Одрин." Това е водещата тема на днешния брой на вестник "Телеграф". Миряни в турския град се оплакали, че на 20 ноември, когато се честваше 127 години от кончината на първия български патриарх Антим, гръцки духовници превзели храма "Свети Георги" и водили служба само на гръцки. Изданието цитира предаването на БНТ "Вяра и общество", в което българският свещеник в Одрин, Александър Чакърък, казва, че службата се е отслужила и на български език.

"Стандарт" предупреждава, че разлив на мазут по Дунав може да развали днешния празник. От два дни по повърхността на реката се носят петната от мазут, рибарите били готови да хвърлят улова, защото никаква термична обработка не може да отстрани миризмата от рибата.

"Труд" допълва празничната тема с информацията, че търговците предлагата пъстърва и бял амур и така, на практика, традиционният шаран бива изместен на празничната трапеза.

"24 часа" съветва, за да не преяждаме по вече започналите зимни празници, да премерим с двете си шепи полезното за нас количество храна. Въпреки че препоръките са на британски специалисти, методиката е източна. конкретните мерки за различните храни са, например, за дребни плодове и ядки една шепа, за спанак и салата - две шепи, за масло - количеството да е колкото е половината ви палец, от свивката до върха му.

Излизащите днес вестници пишат за открит от изследователи потънал кораб със съкровище. Темата е водеща за "24 часа". "Край град Картахена в Колумбия откриха кораб с 11 милиона златни монети", потопеният галион пренасял 116 сандъка с изумруди и 2 тона платина. Испанският плавателен съд е потопен през 1708 година, за него спорят, от десетилетия, държавното управление на Колумбия и американската компания "Сий сърч армада".

"Пилеем две трети от минералната си вода", информира "Труд".

"Стандарт" организира утре среща на 120 бизнесмени със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. На утрешната среща ще присъстват също вицепремиерът Томислав Дончев и четирима министри. Един от многото подготвени от бизнеса въпроси към Георгиева е дали ще има пренасочване на пари от европейските програми за сигурността на Общността и ще се наложи ли плащане на допълнителна вноска от бюджета ни към бюджета на Евросъюза заради повишените мерки за сигурност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!