Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турската армия прехвърли допълнително войска и бойна техника край Мосул

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турската армия е увеличила контингента си във военната база край град Башика, в областта Мосул в Северен Ирак. Допълнително са прехвърлени на 600 войници, повече от 25 броя танкове и артилерия топове,информираха турски военни източници. 

Базата бе оборудвана, зада тренират турските военни кюрдските милиции, наречени пешмерга за борба срещу джихадистите от ИДИЛ по програмата оборудвай-обучи. В последствие бяха присъединени и отряди на тюркмените, това са родствени турски общности, които участват във войната срещу силите на Башар Асад.

Договореността за базата бе постигната между Турция и ръководството на Северноиракската кюрдска автономия начело с Максут Барзани.

Според съобщенията на американски военни източници те са информирани за прехвърлянето допълнително на турски части на базата Бешика. Това се коментира като сигнал за евентуална подготовка на операция срещу джихадистите от ИДИЛ. Според други източници обаче турската армия подготвя зона за сигурност край иракския град Мосул.

В същото време централното иракско правителство в Багдад, което е в конфликт с Максут Барзани остро реагира срещу  турския военен контингент на базата.

В огласеното писмено съобщение на иракския премиер Хайдар Абади се настоява турската армия да се изтегли от района на Мосул.

Ние не сме искали войници от Турция. Настояваме Турция да зачита суверинитета на Ирак и да изтегли войниците си, се посочва в съобщението.

Башика се намира на североизток от Мосул, който е на  десетина  километра от щаба на джихадистите от ИДИЛ. Центърът на селището е под контрола на джихадистите, но околностите и височините над селището са под контрола на кюрдските пешмерга. Населението е смесено, йезиди, кюрди, сореани, араби. Когато джихадистите през миналата година завзеха центъра на селището промениха името му и го нарекоха Молитва. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!