Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Оставката на Христо Иванов, вече бивш министър на правосъдието, е водеща тема за излизащите днес вестници.

"Два на нула за ДПС-подменена съдебна реформа и коалиция", пише "Капитал дейли".Очаква се още двама министри от Реформаторския блок да подадат оставка - Петър Москов и Николай Ненчев, както и още депутати да свалят подкрепата си за управлението, пише още вестникът.

Според "Дума", "Чрез ДПС и АБВ Борисов прецака Радан Кънев". Изданието цитира лидера на ДСБ Радан Кънев, минал в опозиция, "Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година." и допълва: "Радан Кънев и вчера не отговори какви ги е вършил цяла година в една власт с Бойко Борисов."

"Христо в оставка, Радан в опозиция", пише "Земя" на първа страница.

Интерпретацията на "Сега" във водещото заглавие: "Оставката на правосъдния министър разклати правителството", депутатите Радан Кънев и Гроздан Караджов минават в опозиция, останалите от Реформаторския блок мълчат.

"24 часа" информира с въпросителна: "Заместват Иванов с вицепремиер, Радан Кънев скачал за президент?". Вестникът пише, че е възможно Кунева да поеме правосъдното ведомство и цитира депутати-реформатори, без конкретни имена, че те остават зад кабинета на Борисов. Съобщава се още, че Ненчев, Москов и Лукарски остават на постовете си.

"Стандарт" излиза със заглавие: "Реформаторите се разцепиха". От блока отричат, че 15 души минават в опозиция.

"Телеграф" допълва: "Костовистите разпарчетосани".

Водещото заглавие на "Труд" гласи: "Иванов приключи, да се готвят още двама". Кунева се точи и за правосъден министър, Каракачанов гледа към отбраната, клатят се креслата на Николай Ненчев и Тодор Танев, пише още вестникът.

Според "Монитор", депутатите попариха мерака на Христо Иванов да овладее прокуратурата.

Единствено "Новинар" излиза днес със заглавие по друга тема: "Ако шест месеца живеем в Германия и сме безработни, ще получаваме 400 евро". Съд в Германия отсъди право на помощи за над 130 хиляди европейци.

"24 часа" съобщава, по данни на базираната във Вашингтон организация Global Financial Integrity, че, за последните десет години, от България са изтекли незаконно спечелени 25 милиарда долара. Най-големите суми, изнесени от страната, са регистрирани през 2007 и 2008 година. България заема 47-мо място от 149 изследвани държави. 7% е годишният ръст на темпа на нарастване на незаконните финансови потоци в наблюдаваните европейски страни, сред които е и нашата.

В интервю за "Монитор", изпълнителният директор на асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов се оплаква от липса на квалифицирани кадри и казва, че се налага да се привличат IT специалисти от Украйна и Македония, както и шивачки от Виетнам.

Като противовес звучи интервюто в "Стандарт" с акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, който заявява: "Вече обучаваме и лекарите на Англия". Има записани над 120 студенти от Острова, 30 на сто от всички студенти са от чужбина.

В анализ на вестник "Сега" е подчертано, че само в три наши университета се прави истинска наука. Това са Софийският университет, Медицинският университет и Химикотехнологичният и металургичен университет.

Акад. Благовест Сендов, бивш председател на народното събрание, казва, в интервю за "Труд": "България трябва да бъде колкото се може по-неутрална в тази сложна обстановка и да не се бута и говори ние ще пратим войски тук или там." Според Сендов, премиерът Борисов прави оптималното в тази посока.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!