Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До края на годината трябва да е готово депото за отпадъци край Ракитница

Фото: БГНЕС

Регионалното депо за твърди битови отпадъци край старозагорското село Ракитница трябва да бъде завършено до края на годината, обяви пред "Хоризонт" заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов. Това е крайният, при това удължен, срок, в който 13-те общини от сдружението за изграждането на депото могат да усвоят 26 милиона евро от Оперативната програма "Околна среда". 

Строително-монтажните дейности по изграждането на Регионалния център за управление на твърди битови отпадъци са почти завършени, твърди Йордан Николов. По думите му, няма причини обектът да не бъде готов до края на годината. Депото обаче не може да бъде пуснато в експлоатация, преди да завърши делото в Административния съд на всички инстанции, заведено от граждани и неправителствени организации, които обжалват комплексното разрешително за строежа. В жалбата се настоява решението на Изпълнителната агенция по околна среда да бъде отменено като противоречащо на закона и проектът за сметище край Ракитница да бъде спрян. 

Без резултат остана и срещата между кмета на Стара Загора Живко Тодоров и природозащитници, които предложиха разработването и прилагането на стратегия за "нулеви отпадъци". От сдружението против изграждането на депото твърдят, че се нарушава правото им на достъп до обществена информация, като им се отказва цялата документация по проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!