Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турските военни се изтеглят от базата "Башика" след криза между Анкара и Багдад

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турски войници започнали да се изтеглят от базата "Башика" край град Мосул в Ирак, съобщи телевизионен канал в Рудау от Северен Ирак. Според информацията по-голямата част от турския военен контингент заедно с военната техника  е напуснала базата и се придвижва към ГКПП  "Хабур", откъдето ще се прехвърли на турска територия. От страна на Анкара няма официално изявление, но турски кореспонденти потвърдиха информацията.

Неотдавна турската армия изпрати допълнителен контингент от около 600 турски войници на базата "Башика" под предлог, че ще обучават северноиракските милиции за борба срещу джихадистите от ИДИЛ. С одобрението на ръководството на кюрдската автономия в Северен Ирак на Максут Барзани, което поддържа тесни връзки с Анкара, но е в конфликт с централното иракско ръководство.

Багдад остро се противопостави на присъствието на турските войници в Северен Ирак и подаде нота до Анкара, обвинявайки турската армия в агресия срещу суверенна държава. Проблемът предизвика остра криза между Анкара и Ирак. Багдад отнесе въпроса в Съвета за сигурност, където получи подкрепата на Русия, една от петте постоянни членки на Съвета.

Багдад настоя в писмо до Съвета за сигурност Анкара  незабавно и безусловно да изтегли войниците си от иракската територия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!