Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Според Щайнмайер може да се наложат съдебни действия за изпълнение на мигрантските квоти

| обновлено 19.12.15 15:38
Фото: Дневник

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви , че може да се наложат  съдебни действия за изпълнение на плана за разпределяне на бежанците в Европейския съюз.  
През септември страните от ЕС се договориха да преразпределят около 160 000 бежанци от държави като Гърция и Италия, които понасят по-голямата част от бремето на бежанския поток, идващ от Близкия изток, Африка и Азия.

Ако не може квотният принцип да се постигне по доброволен начин, ще се наложи да прибегнем до юридически мерки. Става дума за процедури по нарушаване на европейските договори. Болезнено е, но друг начин няма. Това посочва германският външен министър Щайнмайер в интервю за списание „Шпигел”.  Той има предвид най-вече Полша, Унгария и Чехия, които са твърдо против задължителни мигрантски квоти. Щайнмайер се позова и на решението на Словакия да се обърне към Европейския съд, за да оспори квотния принцип. „Солидарността не е еднопосочна улица. Нещата могат наистина да се решат чрез съда”, заявява министърът.

Освен Словакия проблеми създава отношението на Полша, чието ново правителство се отметна от договорките, постигнато с предишното и обяви, че няма да спази ангажиментите за квоти за мигрантите в ЕС. Щайнмайер предупреди Полша да не застрашава "отношенията на доверие, които изграждаме с толкова усилия от падането на Желязната завеса преди 25 години". През септември страните от ЕС се договориха да преразпределят около 160 000 бежанци от държави като Гърция и Италия, които понасят по-голямата част от бремето на бежанския поток, идващ от Близкия изток, Африка и Азия




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!