Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Щайнмайер: Европа трябва да възвърне контрола върху границите си

| обновлено 26.12.15 14:48
Франк-Валтер Щайнмайер
Фото: ЕПА/БГНЕС

Европа трябва да възвърне контрола върху границите си, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след съобщенията, че подправени сирийски паспорти са попаднали в ръцете на екстремистите от "Ислямска държава". Опасността не свършва с осигуряването на германските граници, трябва да работим за сигурността на европейските, посочва още той.

Над милион бежанци, предимно бягащи от война и насилие в Близкия изток, са пристигнали в Германия тази година. След атаките в Париж през миналия месец се засилиха притесненията, че ислямисти могат да влязат незабелязано с наплива от мигранти.

Щайнмайер предупреди да не се слагат бежанците в същата категория като предполагаемите терористи и посочи, че много от екстремистите идват от Европа. В интервю за вестниците от германската медийна група "Функе" Щайнмайер предупреди, че много от радикално настроените мюсюлмани идват от европейски страни. "Но независимо от това, важно е отново да контролираме в по-голяма степен кой влиза и излиза от Европа", заяви германският министър.

 Той добави, че предложението на Европейската комисия да се разширят правомощията на граничната служба на ЕС ФРОНТЕКС, както и споразумението на съюза, стимулиращо Турция да пресича бежанския поток, са основополагащи за по-добрия граничен контрол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!