Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е Стефановден

| обновлено 27.12.15 10:12
Фото: БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на своя първомъченик и архидякон - Св. Стефан.

След възнесението на Иисус Христос той е поставен за пръв сред седмина дякони, назначени от Апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Ерусалим. Така станал първи архидякон в устройващата се Йерусалимска община. Обезпокоени от нарастването на броя на християните, юдейските старейшини настроили народа срещу него с обвинението, че хули Бога и Моисеевия закон. Архидякон Стефан е първият мъченик, умрял за Христовата вяра.

В поредицата от светли празници денят на Св. Стефан е неразделно свързан с Христовото Рождество, не само хронологично, но и с посланието, което църквата отправя към вярващите по време на богослужението днес. Стефановден се чества на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който се казва, че "затваря кръга". 

Днес Стефан е сред най-разпространените имена в България.  Гръцката дума „стефанос“ означава „венец“.

На Стефановден празнуват: Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!