Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

Бежанската криза в Европа заплашва да породи един скрит проблем, свързан с липсата на гражданство, пише британският вестник Гардиън. Експерти предупреждават, че все повече деца са част от възникващо "поколение без гражданство". Според сирийското законодателство само мъжете могат да предават гражданство на децата си. Германия, както и други страни в Европа, не предоставят автоматично гражданство на родените на тяхна територия деца. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН, в Европа има най-малко 680 000 души, които са без гражданство.По думите на специалисти, много родители не знаят, че децата им са без гражданство.

Германските правоохранителни органи повишиха мерките за сигурност след получаване на предупреждение, че до края на изтичащата година в европейските столици може да бъде извършен терористичен атентат, съобщава изданието Bild am Sonntag. В събота австрийската полиция разпространи заявление, съгласно което редица държави от Общността са получили сведения от разузнавателна служба на неназована, но "приятелска"страна, за подготвяна атака на терористите.

Подобно на редица европейски столици и силите на реда в Лондон са в повишена бойна готовност заради отправените заплахи за извършването на терористични атаки преди края на изтичащата 2015 година, съобщава вестник The Telegraph. За разлика от руските власти, които препоръчаха на гражданите си да останат у дома в четвъртък вечер като „най-безопасен“ начин за посрещане на 2016 г., колегите им в Обединеното кралство призоваха британците да не се поддават на страха и да посрещнат Нова година така, както обикновено отбелязват празника.

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!