Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

„Украйна намекна за поредната газова война с Русия“, пише руският вестник Ведомости. Изданието цитира висш чиновник на украинската компания „Нафтогаз“ да заявява, че Киев вдига „радикално“ таксата за транзит на синьото гориво през своя територия.

Ню Йорк Таймс помества на електронната си страница пространен материал за изострянето на иранско-американските отношения, предизвикано от ракетните опити на Иран и заканата на Вашингтон за нови санкции срещу Ислямската република. В отговор на заканите, иранският президент Хасан Роухани разпореди на министерството на отбраната да ускори производството на балистични ракети, необходими за отбраната на страната. Според експерти, цитирани от Таймс, Роухани, както и Обама, действат с оглед на хардлайнерите в собствените си страни. Това няма непременно да се отрази върху изпълнението на сделката за иранската ядрена програма и разхлабването на международното ембарго върху Техеран. Под въпрос обаче е сътрудничеството на Техеран с Вашингтон в борбата срещу групировката ИДИЛ, в Афганистан и по други въпроси, които са от двустранен интерес, сочи Ню Йорк Таймс.

Белият дом отложи за неопределено време въвеждането на финансовите санкции заради иранската ракетна програма, пише по същата тема Уол Стрийт Джърнъл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!