Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Почитаме Свети Серафим Саровски

| обновлено 02.01.16 15:01
Фото: БГНЕС
Днес православната ни църква почита един от най-обичаните подвижници - Свети Серафим Саровски. Частица от неговите мощи беше пренесена от руския храм "Свети Николай" до патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" с литийно шествие.

Българският патриарх посрещна светите мощи на свети Серафим Саровски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Патрирах Неофит отслужи молебен и благодари на руския патриарх Кирил за предоставения дар за православните българи:

Когато символично поемаме от Вашите ръце мощехранителницата с чатицата от мощите на Саровския светец, отправяме чрез Вас сърдечна благодарност към нашия брат в Христа Светейшия патриарх Кирил за този драгоценен дар.

Частицата от светите мощи на великия руски сподвижник на благочестието беше изложена за поклонение за вярващите. Мощите му ще останат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала.

Ето какво си пожелаха хората в храма:

Да е мирна и щастлива година за българите! Да има здраве най-вече!

На втория ден от новата година православната църква чества и родения в Рим Свети Силвестър. Според българската народна традиция се отдава чест на воловете и се почистват. Имен ден имат Силвестър и Силвия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!