Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турският парламент може да отнеме имунитета на двама кюрди

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент се готви да отнеме имунитета на двамата съпредседатели на прокюрдската Демократична партия на народите, които се обвиняват в призиви към кюрдите да създадат автономия в границите на Република Турция. Това са Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

Предвижда се да бъде назначена специална комисия, която ще разгледа повдигнатите обвинения. Комисията ще решава дали да им бъде отнет парламентарният имунитет, така че да бъде внесен в заседателната зала за гласуване, и така да трасира пътя за съдебен процес срещу тях.

Турският президент Р.Т.Ердоган обвини кюрдските депутати в конституционно престъпление. И понеже предложението за отнемане на имунитета е на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която разполага с мнозинство в парламента, то може да бъде прогласувано.

Турски прокурори вече започнаха разследване срещу Селяхаттин Демирташ за това, че той заяви, че кюрдите в Турция трябва да решат дали ще живеят в автономия или под еднолична тирания, имайки предвид президента Ердоган. Разследването бе разширено и в него бе включена и съпредседателката на прокюрдската партия Фиген Юксекдаг. Същата бе заявила по време на предизборната президентска кампания, че няма да позволят Ердоган да бъде избран за президент с гласовете на кюрдите.

Ако се стигне до отнемане имунитета на кюрдските депутати, то няма да е първото в историята на турския парламент. Преди повече от 15 години турският парламент бе отнел имунитета на кюрдската депутатка Лейла Зана, която се опита да прочете парламентарната клетва на кюрдски език и тя излежа 10 години в затвора за престъпление против конституцията на  Република Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!