Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

САЩ заведе дело срещу германския автомобилен концерн "Фолксваген"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ и американската агенция по околната среда започнаха дело срещу германския автомобилен концерн Фолксваген. Обвинението е за манипулиране на стойностите на вредните газове, изхвърляни от автомобилите на концерна и ще струва вероятно милиарди долари на „Фолксваген”.

Германският автомобилен концерн е нарушил закона за чистота на въздуха в САЩ, като е манипулирал чрез софтуер стойностите на вредните емисии на продаваните от тях автомобили, се казва в обвинението. То е вкарано в съда в Детройт, щата Мичиган и освен „Фолксваген” обвинени са и дъщерните му фирми „Ауди” и „Порше”. Производителите са инсталирали манипулиращ софтуер в поне 600 000 автомобила, като са премълчали този факт пред проверяващите институции.

Допълнително срещу „Фолксваген” дела са завели още най-малко 500 частни лица в САЩ, които обвиняват германския завод в измама и нарушаване на договорите. Освен Мичиган скоро дела вероятно ще заведат и поне още 11 щата. „Предприемаме важна стъпка, за да защитим здравето на гражданите”, заяви Синтия Джилс от агенцията по околната среда. Обвинението срещу „Фолксваген” е от 31 страници и в него се изискват по средно 35 000 долара глоба за манипулиран автомобил. Общата сума на наказанието може да надхвърли 18 милиарда долара..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!