Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БЧК започва поетапното раздаване на хранителните помощи

Фото: БГНЕС

От днес до края на месеца Българският червен кръст започва поетапното раздаване на храни на най-нуждаещите се граждани. За София началната дата е 11-и януари. Раздаването на помощите се забави с няколко месеца. Графикът за поетапното раздаване по програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК и на Агенцията за социално подпомагане. Информация има и в регионалните офиси на БЧК. Пакети ще получат 255 хиляди нуждаещи се. Помощта се осигурява от Фонда за европейско подпомагане.

Правоимащите ще получат по пет килограма брашно, 3 кг спагети, 2 кутии компот, 1 кг конфитюр и три килограма леща. Общото количество на продуктите е близо 14 килограма. Освен хората, подхомагани с целева помощ за отопление през миналия сезон, към правоимащите са добавени и лицата, пострадали при бедствия и аварии от 2012-а година насам. Новото в тазгодишната кампания е, че близките на хората, които не могат да отидат сами до пунктовете, могат да представят пълномощно, написано на ръка.

Василка Каменова от БЧК уточнява, че упълномощеният трябва да се яви в пункта със своята лична карта, с пълномощното и с личната карта на лицето, включено в списъците.

Вторият транш от раздаването хранителните продукти, които се полагат на бедните, ще е през април. Тогава хората ще получат още 16 вида храни, сред тях месни, зеленчукови и рибни консерви, лютеница, бисквити, вафли, захар, пчелен мед. От Агенцията за социално подпомагане припомниха, че забавянето при доставките е заради процедурите по обжалване на обществените поръчки. Комисията за защита на конкуренцията уважи жалба на отстранена от тръжната процедура фирма, след което последва обжалване от Агенцията пред Върховния административен съд, обясни за "Хоризонт" директорът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

Той обясни, че освен Агенцията още две фирми обжалват това решение във ВАС. Отстранената от процедурата фирма е дала срок, излизащ извън заданието, уточни Иванов.

Делото пред ВАС е насрочено за 22-ри февруари. Проведените обществени поръчки за храните за бедните са на стойност 24 милиона лева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!