Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес се навършват 168 години от рождението на Христо Ботев

| обновлено 06.01.16 16:15
Фото: БГНЕС


Днес отбелязваме 168-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Да отдадат почит към подвига и саможертвата на поета-революционер в родния му град Калофер на площада, където се състоя митингът-поклонение, се събраха много жители и гости на града. 

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ботев в двора на Националния музей започна тържествената церемония по отбелязването на 168-годишнината от неговото рождение. Стотици хора се изкачиха и до мемориалния комплекс, извисяващ се над града, казвайки, че са почувствали:

Свобода, красиво, свято. Жив е той, жив е! Там на Балкана. Велик българин е Ботев за нас - споделиха хората, изкачили се до мемориалния комплекс.

Преди 168 години България роди един непокорен дух, който продължава и до днес да вълнува сърцата и умовете ни със своята любов и омраза, сила, дързост и устрем към свобода, подчерта в словото си пред присъстващите на митинга-поклонение бригаден генерал Груди Ангелов - командир  на 61-ва Стрямска механизирана бригада:

Както всяка година на този ден Ботев отново ни събира и обединява като един от символите на българската непримиримост към робството, към всяка несправедливост, като един от върховете на българския национален дух.

По традиция военна част поднесе гирлянд на славата пред монумента в центъра на града.

168-ата годишнина от рождението на Христо Ботев отбелязаха и столичани пред бюст-паметника на поета-революционер в Борисовата градина.  

Най-популярните стихове на Христо Ботев и възрожденски песни прозвучаха пред паметника на големия поет и революционер. Официални гости, граждани и гвардейци от Националната гвардейска част поднесоха венци и цветя. Сред дошлите да почетат паметта на гениалния поет и публицист бяха и ученици от столични училища, носещи името на Христо Ботев:

Той е една голяма личност, която трябва да се изучава в учлилище и съм много против мнението, което беше изразено наскоро – да не присъства в училищната програма.

Всеки един българин трябва да се гордее с Ботев и трябва да знае своята история, бяха част от мненията на учениците, дошли пред паметника на Ботев.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!