Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Френският външен министър Фабиюс настоя за прекратяване на бомбардировките от Русия и Сирия в района

Лоран Фабиюс

Френският външен министър Лоран Фабиюс настоя за вдигане на обсадата на сирийския град Мадая и прекратяване на бомбардировките от Русия и Сирия в района.
"Абсолютно е необходимо Сирия и Русия да спрат военните си операции срещу цивилното население и най-вече да сложат край на страданието на Мадая и останалите сирийски градове под обсадата на режима" - заяви френският външен министър Лоран Фабиюс в новогодишното си обръщение към медиите, дни преди възобновяването на преговорите за Сирия, насрочени за 25 януари в Женева. Фабиюс определи две условия за тяхното провеждане: спиране на бомбардировките и ясен дневен ред, който да не оставя в сянка въпроса за бъдещото управление на страната и по-специално за съдбата на Башар Асад.
По думите на министъра руските удари и действията на сирийската армия в обсадените градове възпрепятстват изпращането на хуманитарната помощ за страдащото население в района. Според организацията "Лекари без граници" 28 души в Мадая са починали от глад от 1 декември насам.
По-рано Фабиюс разговаря с координатора на сирийската опозиция Риад Ниджаб, предстои му и разговор с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!