Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Студенти протестираха в защита на Стопанската академия в Свищов

Фото: Катя Чорова

Трийсетина студенти и докторанти от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов протестираха днес срещу идеята на министъра на образованието и науката Тодор Танев да направи тяхното висше училище филиал на Русенския университет. Против това намерение в Свищов тече подписка, а представители на академичната общност и местната власт заплашиха с гражданско неподчинение.

Нормалната работа на Стопанската академия е затруднена от поредица съдебни дела, в които се оспорва цялата процедура, довела до избора на проф. Теодора Димитрова за ректор през май миналата година. Не е известно кога съдът ще се произнесе дали тя е легитимен ръководител. В тази ситуация висшето училище се управлява от втори временен ректор, назначен от министър Танев. Наскоро министърът вероятно като вариант за излизане от кризата, лансира идеята Академията да стане филиал на Русенския университет. От 8000 студенти и докторанти своето несъгласие с намерението за преструктуриране изразиха днес 30-тина младежи.

Според докторанта Петър Братанов протестиращите са малко, защото в момента студентите са по аудиториите и полагат изпити.

Студентката в трети курс Александра Попова заяви:

Не искаме Академията да бъде преструктурирана. Ние сме избрали да учим тук. Искаме на дипломите ни да пише Стопанска академия, а не друг университет.

Протестиращите студенти и докторанти заявиха готовност да предприемат блокади на пътища, за да защитят Стопанската академия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!