Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Гръцкият президент обсъжда в Германия бежанската криза

Фото: БГНЕС

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос се среща днес в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и с държания глава Йоахим Гаук. С тях той ще обсъди бежанската криза. Преди визитата си Павлопулос критикува остро поведението на Турция и я обвини, че не спазва дадените към ЕС обещания. 

Имам сериозни опасения, че турските трафиканти на хора получават подкрепа от турските власти. Най-вече пристанищните институции се преструват, че около тях не се случва нищо, заяви гръцкият президент Павлопулос преди срещата си с Меркел. Той посочи, че гръцката държава има доказателства за това и ще ги представи. 

Освен кризата с бежанците президентът на Гърция ще обсъди и развитието по гръцките финансови проблеми. Гърция е една от страните, на които Германия възлага големи надежди за разрешаване на проблема с бежанците. Това не може да стане обаче без съдействието на Турция, посочи Павлопулос. Турция играе голяма роля и в плановете на канцлера Меркел за сравяне със ситуацията. Анкара вече получи обещанието, че турските граждани ще могат да пътуват без визи в ЕС в замяна на затягане на контрола по границите. Освен това страната ще получи 3 милиарда евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!