Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франк-Валтер Щайнмайер: Бежанската криза няма да се реши със затваряне на граници

Фото: ЕПА/БГНЕС

Бежанската криза няма да се реши със затваряне на граници - категоричен е германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който призова за повече добра воля и ангажираност по изпълнение на мерките за справяне с кризата.  Той изрази и надежда, че Източна Европа няма да се капсулира в като отделна част от Европейския съюз.

ЕС изостава в прилагането на необходимите мерки, нужни за преодоляването на бежанската криза. Така например все още не е подсигурено създаването на т.нар хот спотове в държави по външната граница на Евросъюза като Гърция и Италия. Също така Турция все още очаква обещаната от Европа помощ от 3 милиарда евро за приютяване на бежанци, посочи германският външен министър. Въпреки призивите на отделни политици границите да бъдат затворени, той обясни, че тази крачка няма да облекчи ситуацията:

Това няма да стане. Задачата на политиката е да обясни, че при тази динамика решение не може да се намери от вчера за днес. Гарантирам ви, че затваряне на границите няма да реши проблема. При този силен натиск върху тях, затварянето на може да реши нещата.

Щайнамайер призна,ч е не може да отговори какъв ще е ефектът от решението на Австрия да затвори границите. Страната се готви за вътрешнополитическо събитие - конгрес на управляващата коалиция.

Какво ще решат на нея австрийските партии също не мога да прогнозирам, заяви той.

Министърът призова да не се разглежда бежанската криза в контекста на последните една-две години, а да се вземе предвид политическото развитие в Близкия Изток и Европа през последните 20 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!