Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Американският вицепрезидент и турските политици ще обсъдят борбата срещу "Ислямска държава"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Властите в Турция обявиха, че ще излязат от преговорите за решаване на сирийската криза, ако сирийските кюрди, които според Анкара са свързани с терористите, се присъединят към мирния процес в редиците на сирийската опозиция. Днес американският вицепрезидент Джо Байдън пристига на посещение в Анкара, за да убеди турските власти да продължат участието в мирните преговори за Сирия. С президента Реджеп Ердоган и с премиера Ахмед Давутоглу Байдън ще обсъжда и борбата срещу "Ислямска държава".

Съединените американски щати ще помогнат на Турция да подсили границата си със Сирия. Става дума за технология, която да гарантира сигурността на страната на юг. Двете държави обсъждали и възможности да бъде затворен 98-километров участък по границата със Сирия, който се използва от терористите и от трафикантите, за да навлязат в Турция и оттам – в Европа.

В същото време обаче има и проблеми между Вашингтон и Анкара.САЩ оказват натиск върху Турция да вложи повече енергия в борбата срещу джихадистите и да засили контрола по границата със Сирия.

Сирийските кюрди,които са съюзници на Вашингтон в борбата срещу джихадистите и срещу режима на Башар Асад,също са проблемна тема между Вашингтон и Анкара.

Турция няма да позволи на Сирийските кюрдски сили за защита на народа да преминат на запад от река Ефрат,заяви турският президент Р.Т.Ердоган, давайки ясен знак,че Турция ще се противопоставя по всякакъв начин на опитите за създаване на кюрдска държава.

Американският вицепрезидент посети в петък площада Султан Ахмед в Истанбул,където преди десет дни бе извършен самобийствен атентат,в който бяха убити 10 германски граждани и постави червени карамфили на лобното място.Високият гост разговаря и с представители на опозиционните партии,включително и прокюрдската демократична партия на народите.

В изявление пред медиите Байдън разкритикува и посегателствата срещу свободата на словото в Турция по повод задържанията на учени,подписали призив към правителството да бъдат спряни стълкновенията в Югоизточен Анадол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!