Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Конституционният съд на Молдова отказа да обяви правителството за незаконно

Фото: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Молдова е отхвърлил иска на опозиционната Партия на социалистите - правителството, избрано в сряда от парламента в Кишинев, да бъде обявено за незаконно. Хиляди хора протестират, от няколко дни, в молдовската столица, с искане за нови избори. Инициатори са две проруски партии: на социалистите и "Нашата партия", заедно с гражданското движение "Достойнство и истина".

Селата са обезлюдени, хората са се разпръснали в търсене на прехрана, разказа за "Хоризонт" Анна Малешкова за десетките хиляди бесарабски българи, живеещи в южната част на Молдова:

Безработица, безперспективност, народът тръгна да си търси прехраната. Някои потеглиха към Турция, други към Сибир, трети към Санкт Петербург и Москва. По селата останаха пенсионери и децата, които ходят на училище. Така че днес в настоящия период бесарабско подрастващо поколение, както и в България, се отглежда от дядовци и баби. Селата в момента катастрофално се обезлюдяват. Ние имаме села само с възрастни мъже. Това е една страшна статистика.

Молдовците настояват и за пълно разследване на изчезналите от трезорите на три банки милиард и половина долара, непосредствено преди парламентарните избори през 2014 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!