Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Байдън заяви, че Съединените щати и Турция са готови за военно решение в Сирия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Съединените щати и Турция са готови за военно решение в Сирия, ако политическо такова не е възможно.
    "Ние знаем, че е по-добре, ако можем да постигнем политическо решение, но ние сме готови,ако това не е възможно, да имаме военно решение на тази операция и да премахнем ДАЕШ ("Ислямска държава") ",каза Байдън на пресконференция след среща с турския премиер Ахмет Давутоглу днес в Истанбул.
 Байдън подчерта,че с Давутоглу са обсъдили как двете страни съюзнички в НАТО могат да подкрепят по-нататък арабските сунитски сили, които се борят да отстранят сирийския президент Башар ал Асад
 Американският вицепрезидент посочи също, че Вашингтон признава поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) в Турция за толкова голяма заплаха за Анкара, колкото е "Ислямска държава", и че Турция трябва да направи необходимото, за да защити своя народ.
Турският премиер Ахмет Давутоглу пък защити турското военно присъствие в Ирак, като обясни, че то има за цел защита от "Ислямска държава". Давутоглу подчерта, че Анкара уважава териториалната цялост на Ирак. 
Турският премиер подчерта също, че само легитимната сирийска опозиция трябва да участва в преговорите за Сирия.
Турският премиер благодари на американския вицепрезидент, че е посетил Кипър, като допълни, че САЩ имат важна роля в мирните преговори за средиземноморския остров. 
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!