Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мюсюлманите в България преизбраха Мустафа Хаджи за главен мюфтия

| обновлено 24.01.16 15:49
Мустафа Хаджи
Фото: БГНЕС

Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на мюсюлманската общност в България. За председател на Висшия мюсюлмански съвет е избран досегашният изпълняващ длъжността Ведат Ахмет.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че сме свидетели на опити ислямът да се използва за осъществяването на радикалните виждания на някои хора, определящи себе си като защитници на ислямската кауза. Това води до възможност за други нападки срещу тази религия, посочи още пред делегатите на Националната мюсюлманска конференция главният мюфтия:

Макар събития в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма. Това, разбира се, не е даденост и ние трябва да полагаме целенасочени усилия, за да съхраним страната ни като остров на мира и на толерантността и като модел за мирното съжителство на религия и етнос.

В разпространения до всички делегати и медии отчетен доклад се казва, че не липсват и опити за използване на мюсюлманското вероизповедание за политически цели от различни политически формации. Мустафа Хаджи обаче не прочете този откъс.

На откриването на конференцията присъстваха както политици на ръководни нива в ДПС, като и бивши вече техни съпартийци. Форумът уважи и посланикът на Турция, както и представители на различните вероизповедания в страната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!