Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Половин България без специалисти по обща медицина, 12 области нямат онколози и кардиолози", алармира "Монитор", позовавайки се на данни от Българския лекарски съюз. В Северна България са необходими 600 медицински сестри, пише още вестникът.

"Дума" съобщава за "Напрежение в Лекарския съюз заради ваксините". Заместник-председателят на контролната комисия на браншовата организация д-р Георги Тодоров е поискал в открито писмо оставката на председателя д-р Венцислав Грозев заради изказване на здравния министър, че има пълната подкрепа на д-р Грозев в скандала с ваксините.

Вестник "Сега" подхваща друг обществен проблем: "Българската литература в шести и осми клас ще бъде орязана". Образователното министерство размества учебния материал по неясни критерии и вече предизвика недоволство сред учителите, защото предложенията, според тях, нямат за цел съхраняване на българското самосъзнание.

"Телеграф" допълва: "Вапцаров и Смирненски аут от учебниците" махат ги от осми клас, не се знае ще се изучават ли въобще стихотворенията им "Песен за човека" и "Зимни вечери".

"Вакъфските имоти уредени за продан от мюфтийството", турски фирми слагат ръка върху сгради и земи, пише на първа страница "Труд".

"24 часа" опровергава информация в интернет от последните дни със заглавието: "Истина или лъжа Европейският съд по правата на човека НЕ забранява кръщаването на бебета".

"Стандарт" цитира директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, според когото приходите са скочили с 12,8 на сто, а акцизите с 550 милиона лева, но не се посочва за какъв период от време и в сравнение с коя година е отчетено това.

"Сега" отчита, че България е шампион на Евросъюза по тежест на акцизи и ДДС. Изданието се позовава на доклад на Европейската комисия за данъчните реформи.

"Капитал дейли" обобщава: "Енергийната борса стартира с очаквани дефекти", късният час на затваряне я изолира от регионалния пазар и прави невъзможно участието на чужди търговци или производители, констатира вестникът.

Преговаряме с Румъния за още един мост на Дунав. От него ще тръгва магистрала за Велико Търново, пише "Монитор".

"Новинар" информира, позовавайки се на данни на Агенцията по заетостта, че миналата година четири хиляди българи са потърсили чрез агенцията работа в чужбина, 2800 са успели благодарение на Европейската мрежа на службите по заетост.

"Земя" помества становище на селекционера професор Иван Панайотов, че нов роден сорт пшеница е сред най-добрите в света, създаден е в условията на засушаванията в Дунавската равнина.

Политологът Борис Попиванов коментира в "Труд": "Росен Плевнелиев загърби взаимодействието между институциите, социалните проблеми и партиите. Държавният глава често се оставяше да бъде въвличан в конюнктурни конфликти...".

"Не вярвам, че българският народ иска избори днес и на всяка цена", не искам цялата 2016 година да минава като предизборна кампания, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за "24 часа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!