Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Министърът на правосъдието на Франция Кристиан Тобира внезапно напусна правителството

Министърът на правосъдието на Франция Кристиан Тобира внезапно напусна правителството в разгара на полемиката относно отнемането на френското гражданство от лица с двойно гражданство, осъдени за терористична дейност.
Оставката на министъра на правосъдието Кристиан Тобира беше потвърдена в официално президентско съобщение. Френският държавен глава Франсоа Оланд е приел оттеглянето на Тобира като необходимо в началото на парламентарните дебати за промени в конституцията, свързани с борбата с тероризма. 
През последните дни министър Тобира остро се противопоставяше на проекта за отнемане на френското гражданство на лица с двойно гражданство, обвинени в терористична дейност – идея, твърдо подкрепяна от президента Оланд и премиера Валс.
Като министър на правосъдието, Кристиан Тобира ще бъде запомнена с доста оспорваната съдебна реформа и узаконяването на еднополовите бракове. Понякога да се съпротивляваш, означава да си отидеш – е написала тя в Туитър.
Оттеглянето на Тобира е пореден знак за разногласията сред управляващите френски социалисти, много от които я приветстваха за решението ѝ, докато десните републиканци, изключително критични към работата ѝ като министър, реагираха с облекчение. Тя ще бъде заместена от Жан-Жак Юрвоа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!