Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"ВиК фирмите масово поискаха по-високи цени на водата", информира "Сега". Тези цени са заложени в бизнес плановете, предоставени на държавния регулатор. "Софийска вода" иска поскъпване с повече от 30 на сто, в Пазарджик - с около 6 на сто, в Разград - със седем процента, но това ще доведе до цена от повече от два лева за кубик. Предстои обществено обсъждане на предложенията, след което КЕВР ще решава приема или не предложеното поскъпване.
"Труд" и "24 часа" избират за водеща тема номинацията на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. След  Бъчварова, това ще е вторият вицепремиер с министерство. Ръководителката на политическия кабинет на Кунева щяла да й помага, тъй като има стаж като парламентарен секретар на бившия вицепремиер и образователен министър Даниел Вълчев. Съпругът на висшата чиновничка е председателят на Комисията за защита на потребителите, пояснява "Труд". "24 часа" допълва, че щефката на политическия кабинет на министъра в оставка Тодор Танев е разследвана от ДАНС след подаден сигнал, че се опитала да назначи хора на турските служби в инспектората по образование в Благоевград. Тя е заподозряна в топли връзки с турските тайни служби. Вестникът подчертава, че е заместник-председател на партията на Корман Исмаилов, част от Реформаторския блок. И в "Стандарт" има коментари за смяната на професор Танев. Единият е със заглавие "Под игото на чиновниците". Другият коментар е озаглавен "Патриотични игри отнесоха Танев", намек за ролята на ВМРО в тази смяна.
"Павлова рекламира верига магазини", пише, на първа страница, "Дума". Става дума за платен телевизионен репортаж, в който министърът на регионалното развитие прави рекламно изказване, след като прерязва лентата на нов магазин от известна търговска верига. Това, според законодателството ни, е нарушение, водещо до санкция от пет хиляди до седем хиляди лева, коментира изданието.
"България остава без детски психиатри", пише "Монитор". В цялата страна има само 25 специалисти, по данни на Националната здравна карта, която ще бъде публикувана в понеделник за обществено обсъждане.  Очаква се кметовете да се включат с предложения в дискусията.
"Грипна епидемия връхлита страната от следващата седмица", припомня "Новинар" предупрежденията на епидемиолозите от миналата година. Д-р Ангел Кунчев прогнозира, че област Стара Загора ще е първата, в която може би ще бъди обявена епидемия.
"Малък Сечко ни стопля до 21 градуса", пише "Телеграф", като цитира метеорологичната прогноза за февруари. Според нея, най-ниските температури ще са до минус 13 градуса, още следващия уикенд, когато ще вали сняг. И "Стандарт" избира за водещо заглавие прогнозата за февруари с допълнението, че, за разлика от други години, не се очакват проливни дъждове.
"И щуротиите на ЮНЕСКО няма да помогнат да има фолклор", казва, в интервю за "Сега", видният учен, професор Георг Краев. "С интерес, по-скоро научен, наблюдавам как се разгражда обичайната ценностна система на българина и се превръща в сивота, регионалната култура е напълно унищожена", казва още фолклористът.
Навършващият днес 80 години професор Юлиян Вучков предупреждава, в интервю за "24 часа" "Човечеството ще се самоубие, ако робува само на материалното".
Драматургът Христо Бойчев предлага, къде на шега, къде наистина, в интервю за "Труд": "Да внесат един милион арабки в Германия, иначе мигрантите ще погнат и мъжете". Той припомня, че българинът има 500 години генетичен опит с исляма, докато Централна Европа едва сега започва сблъсъка си с тази религия и манталитет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!