Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Една от общите теми във всекидневниците е вчерашният разпит на депутата от ДПС Делян Пеевски в прокуратурата, за който медиите бяха информирани постфактум. Повод за разпита е твърдението на бившия съдия Румяна Ченалова, че Пеевски оказва натиск на съдебната власт. Вестниците цитират обръщение до медиите на Пеевски, в което той пише "Похвална е бързината на прокуратурата, но кога ще бъдат разпитани Иво Прокопиев и Слави Трифонов, например", наречени от него "свещени крави" за българските правоохранителни органи.

"Ченалова е обвиняема и изгражда защитата си, по-интересното е кой й дава трибуна", казва главният прокурор Сотир Цацаров в специално интервю за "Труд". Той обещава, че до ден-два ще бъде разкрито, с доказателства, едно от знаковите тежки престъпления през последните седмици.

"24 часа" напомня, че днес министърът на здравеопазването и неговият екип ще представят проекта за Национална здравна карта. Още преди това обаче стана ясно, че има недоволни от документа. Сдружението на частните болници вече е подало жалба във Върховния административен съд срещу методиката на изготвяне на картата. "Дума" излиза с водещо заглавие по темата - "Спешното отделение в Асеновград става кабинет", това очаква повечето общински болници, ако до шест месеца не покрият новия стандарт за този вид отделения. Едното от изискванията е площ от 700 квадратни метра и трима специалисти.

Друга обща тема за днешните вестници е обявената от МВР обществена поръчка за изработване на новите документи за самоличност. "МВР ще похарчи 500 милиона лева...", колосалната сума ще е за изграждане на специализирана система и за строеж на сгради. Според "Капитал дейли" след две години българите ще могат да имат нови лични карти. До търга ще бъдат допуснати само три компании, победител ще е този, който представи икономически най-изгодна оферта. "Новинар" информира, че от юни ще можем да поръчваме нова лична карта през интернет. 

"Телеграф" информира, че по пътищата у нас има 70 моста, от които падат бетонови парчета, защото не са ремонтирани от десетилетия. От пътната агенция заявяват обаче, че съоръженията не са опасни.

До първи април ще бъде въведена втора тарифа на цената на тока, за да се подпомогнат социално слабите семейства, съобщава "Стандарт" с водещото си заглавие. Изданието напомня, че още миналата година Европейската комисия ни препоръча да намалим броя на енергийно бедните у нас. Една от мерките е повишаване на енергийната ефективност на жилищата.

"Сега" информира, че енергофирми подготвят клиентите си за по-високи сметки за ток, но единствено "ЕнергоПро" съобщи, че януарските фактури са, средно, с 8 лева по-високи. 

Закритата в Свиленград митница има нова сграда, строена с почти 20 милиона лева от Световната банка. Все още не е ясна съдбата й, тя има и ТИР терминал, и хале за митническа проверка.

Едва 10 процента от производителите на уникалния български продукт розово масло работят легално, информира "Монитор". Миналогодишната слаба реколта на розовия цвят е причина цената на един килограм да превиши девет хиляди евро на международните пазари. САЩ и Австралия са новите пазари за гюла, наред с редовните европейски купувачи, казват от Асоциацията за етерични масла.

"Грешка е да правим избор между Паисий и "Робинзон Крузо", казва, в интервю за "24 часа", учителката по български език и литература в столично училище Таня Петрова. Учебниците са неразбираеми, пълни със сложна терминология и излишна фактология, смята тя. 

"Чужденци пренаписват историята ни", пише "Земя". Вестникът цитира директора на историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, който смята, че в образователното министерство се провежда политика по денационализация.

"Стандарт" препечатва интервю на бившия финансов министър Симеон Дянков за списание "Икономист". Според него страната ни сега е по-назад в реформите, отколкото е била през 2014 г. Дянков е изненадан, че единствените реални промени са извършени в социалния сектор и то от най-левия министър в правителството, Ивайло Калфин.

"Монитор" информира от първа страница, че мобилни групи на софийската топлофикация помагат на абонатите си при договаряне на разсрочено плащане на задълженията. Всеки длъжник на дружеството може да договори посещение по телефона на такъв екип, който не събира пари на ръка, а членовете му трябва да се представят и да носят баджове със снимка, предупреждават от "Топлофикация".

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!