Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Назрява нов протест на производителите на тютюн

Фото: БГНЕС

Тютюнопроизводители се готвят за национален протест заради ниските цени и неизкупените количества. Това обяви заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Фикрет Бекир. В петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието Десислава Танева, на която са поставили проблемите си. 

От четирите сорта тютюн единствено "Каба кулак" е изкупен на сто процента, но около 70 на сто от тях в Североизточна България все още не е изплатен на стопаните, каза Бекир. Той уточни, че суровината е предадена на фирмите в началото на декември. По закон изкупвачите са длъжни в едномесечен срок да преведат парите на стопаните. Две са фирмите, които дължат пари на близо четири хиляди семейства от региона:
70 процента от изкупения тютюн не е изплатен. Второ, ниски изкупни цени за сорта "Бърлей" за 60-80 стотинки на килограм. Трето близо 700-900 тона от тютюна не е договориран. В Североизточна България неизкупените количества тютюн са над 1000 тона от сорта "Бърлей". От тях за 30 процента има договори.
До края на седмицата министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще се срещне с представители на фирмите, които изкупуват тютюн, като след това ще стане ясно какви действия ще предприемат производителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!