Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Нова ваканция заради грип", свинският грип докара епидемия в Стара Загора, пише "Стандарт" на първа страница. Вирусът поразява първо младите хора, лечението е само с антивирусни препарати. Шест деца берат душа заради грипа, прераснал в пневмония.
"37 отсъстващи депутати избраха Кунева", с неучастието си, хора от ДПС и "Атака" помогнаха за успеха на г-жа Меглена Кунева, пише "Труд" на първа страница. "24 часа" избира заглавие по темата "Имаме Тачър!", като визира изказване на Кунева, че и Маргарет Тачър е ръководила образованието, преди да стане премиер на Великобритания. "Кунева събра 104 гласа от свои и чужди", пише "Стандарт".
"Държавата спешно спасява 20 фалирали общини"; заради дългове местните управи са със запорирани сметки, информира "Сега", като подчертава "Случайно или не, всички закъсали общини, които ще получат помощ, се управляват от кметове на ГЕРБ."  
Проверка на "Телеграф" е установила, че менюто в детските градини не е подходящо, част от продуктите са телешко шкембе, свински уши и филе от акула. Децата не ги ядат и се прибират гладни вкъщи, пише вестникът. Персоналът в яслите и градините се възползвал и прибирал недокоснатата от питомците храна.
"Капитал дейли" информира, че вече може да се започне работа по залежите от злато край Брезник. Най-новото златодобивно дружество в страната, "Трейс рисорсиз", част от "Асарел Медет", е подписало концесионен договор за добив на златно-сребърна руда от находище край града.
В интервю за "Труд", министърът на енергетиката Теменужка Петкова заявява, че голяма част от българите могат да бъдат обявени за енергийно бедни и обещава методиката за определяне да бъде готова до април. Тя очаква положителен финансов резултат за Българския енергиен холдинг за 2015 година на база на получените първоначални отчети.
"Дяволът влезе и в Закона за обществените поръчки", гласи коментар на вестник "Сега". Странно мнозинство гласува 13 вида процедури, спешни доставки и други текстове, които улесняват корупцията и бетонират властта на чиновника, пише в коментара. 
Водещото заглавие на "Дума" е преразказ на публикация в  списание "Форбс", според която България има само един избираем кандидат за генерален секретар на ООН и това е Ирина Бокова. От изданието намекват, че Кристалина Георгиева не е подходящата номинация, защото, "за да управляваш подобна организация, трябва да си дипломат, не технократ или счетоводител в Брюксел".
"Монитор" цитира протестиращи гръцки фермери, които декларират, че нямат конфликт с българите, но продължиха играта на нерви, като ту пропускаха, ту спираха движението на чакащите камиони на общата ни граница. Днес национална стачка блокира цяла Гърция.
От другата ни южна съседка, Турция, нахлуват бездомни кучета, пише "24 часа". Те са от едрата порода "кангал", вероятно изоставени от стопаните си. За това се е оплакал кметът на Малко Търново, колегите му от Турция не реагирали на подадените от него сигнали.
Туроперотири съветват, ако искаме да имаме по-евтина лятна почивка, да резервираме още сега, пише "Новинар". Отдихът на море у нас ще е по-евтин с двайсет процента, ако резервирате и платите до края на февруари.
"Земя" съобщава "Руската православна църква канонизира архиепископ Серафим Соболев", за първи път в историята две православни църкви обмислят, обсъждат и подготвят канонизацията на Божий угодник, изтъкна Негово Светейшество патриарх Неофит.
Директорът на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет Емил Велинов информира, в интервю за "Монитор", че започва ремонт в Рилския и Бачковския манастир. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!