Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция отхвърли обвиненията на Русия, че се готви да нахлуе в Сирия

Фото: ЕПА/БГНЕС
Анкара отхвърли обвиненията,  тиражирани от руска страна, че турската армия се подготвя за нахлуване в Сирия. Отговорен турски представител в изявление пред Ройтерс каза, че с такива твърдения Русия цели да отвлече вниманието от собствените си престъпления, както и че Турция е в правото си да предприеме всякакви мерки, за да осигури собствената си сигурност.

Преди това официален представител на Министерството на отбраната на Русия бе заявил, че ведомството има сериозни основания да подозира интензивна подготовка на Турция към военно нахлуване на територията на една суверенна държава – Сирийската арабска република.

В същото време турското външно министерство отново отправи призив за диалог към Русия. Говорителят Танжу Билгич заяви, че още веднъж призовават руските власти за разрешаване на проблема чрез диалог между двете страни. По думите му Турция продължава да се държи хладнокръвно и спокойно към Русия, без да подклажда напрежение, въпреки подетата злостна антитурска кампания заради сваления през ноември миналата година руски бомбардировач.

Според Танжу Билгич свалянето на руския самолет няма връзка с операциите на международната общност, а е въпрос на нарушение на турското въздушно пространство. Той каза това в отговор на изявление на руския външен министър Сергей Лавров, според когото САЩ са отговорни за всички действия на международната коалиция, в която членува и Турция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!