Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"40 процента от българите, започнали работа, остават бедни", причината е, че заплатите са ниски, пише "Сега". Констатацията е на Министерството на труда и социалната политика, допълнена от изследване на Института за пазарна икономика, че ако започне работа, безработният ще получава месечно едва 18 на сто повече в сравнение с обезщетението от Бюрото по труда. В коментар във вестник "Сега", журналистът Светослав Терзиев обобщава "България се събра отново с най-лошите в Страсбург". Държавата продължава оспорваното състезание с Гърция за първо място в Европа по нарушени човешки права.  Информацията е от отчета на Европейския съд по правата на човека, в който държавата ни пропада до позицията, на която е била преди 11 години.

"Тодор умрял от сърце, не от бой" и "Слабо сърце убило Тодор" са заглавията на "24 часа" и "Стандарт". 18-годишният младеж от Враца страдал от кардиомиопатия, основна причина за внезапна смърт при млади мъже. Нараняванията от побоя на двамата братя не са довели до фаталния край със сигурност, гласи медицинската експертиза, обвиненията срещу известните като Поничките биячи падат в съда, уточняват двата вестника.

"Още чакам Роси и Хриси да звъннат", казва майката на убитите в Пазарджик сестри Белнейски в интервю за "Телеграф". Вестникът припомня, че трагедията се случи в началото на 2006 година и че все още не е казано официално, въпреки предположенията на Фани Белнейска, дали осъденият за престъплението е имал съучастник.

"Труд" информира "Самолети на НАТО пазят небето над България", решиха депутатите. ГЕРБ гарантира, че над страната ни няма да летят турски изтребители. Охраната ще е съвместно с нашите Военно-въздушни сили.

"Заради предстоящи засилени проверки от полицията, автоморгите са на партизански режим", съобщава "Монитор". 80 на сто от частите са от крадени коли и затова МВР ще конфискува авточасти дори и от клиенти. Хиляди автомобили са откраднати пред последните две години, съобщиха от полицията.

"Свикнах с предателствата в политиката", казва професор Михаил Неделчев в интервю за "Труд". Бившият депутат, сега член на Гражданския съвет в Реформаторския блок, декларира "Логиката, че влизаме във властта на всяка цена, никога не съм я споделял......Не разбирам готовността да ставаш министър на каквото и да е." "Накъде Кунева ще поведе образованието" е темата на седмичника "Капитал", а друг седмичник "Банкер" пише в коментар за новия министър на образованието "...за радост на продажния така наречен политически елит, ще дойде времето, когато последният истински българин ще намери своята Околчица, след като е натирил потомците си далеч оттук. И ще се възцари едно съжителство и безметежност за чудо и приказ."

"Българите в Англия разпънаха Борисов с неудобни въпроси", пише "Дума" по повод срещата на премиера с живеещи във Великобритания нашенци преди два дни. Вестникът пише, че пълен запис на срещата има в интернет, но медиите на "умните и красивите" са премълчали, че студент е питал Борисов защо бави номинацията на Ирина Бокова.

 "24 часа" предлага интервю с основателя на "Куин" Брайън Мей, когото очакваме в България два пъти тази година. "В групата много държахме един на друг.... и в музиката, която правехме, успяхме да постигнем пълна хармония", заявява китаристът.

"Българска писателка хит в Лондон", разказва "Стандарт". Теодора Костова, която живее на Острова със съпруга си и сина си, издава сама книгите си, вече седем, с романтичен сюжет, преведени са на няколко езика, стигнали са до Ню Йорк и Бразилия.

Актьорът Асен Блатечки споделя, в интервю за "Монитор", "Мога да работя всичко, но мечтая за свой гараж."

В съботното си издание "Новинар" предлага интервюта с двама интересни творци: успешният театрален режисьор Крис Шарков, който казва "...театърът е най-развиващото се и най-ценно изкуство в Бюлгария" и скулпторът, професор Борис Гондов. "Стигнах до извода, че най-изконните човешки качества носи Исус Христос", споделя професор Гондов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!