Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

„Монитор“ пише за продължаващата блокада на южната ни граница от гръцки трактористи и негативните последици за транспортния и туристическия бизнес у нас. „Асоциацията на международните превозвачи официално обяви, че ще предяви претенции не само към гръцките, но и към българските власти заради мекушавостта, с която се отнасят към своеволията на гръцките фермери и държава“, пише вестникът. „Тирове от Австрия, Унгария, Сърбия, Молдова, Македония, Румъния и от други европейски държави са препятствани вече десет дни да преминават свободно по трансевропейските пътища на границата с Гърция. Според асоциацията ежедневните загуби се изчисляват на стотици хиляди евро.“

„В Сандански и Мелник има тотален отлив на туристи от Гърция. Вече пети ден не се забелязва никакъв грък в хотелската база на курортния град. В Мелник също над двайсет хотела бездействат“, пише още „Монитор“.

Над 101 милиона лева ще останат през тази година в туристическия бранш и няма да постъпят в бюджета, заради намалената ставка на ДДС за туризма в размер на 9 процента, сочат прогнози на Министерството на финансите, цитирани от „Сега“. Общата стойност „на данъчните преференции, които ще използват през 2016 година бизнесът и гражданите, ще надхвърли половин милиард лева“, допълва вестникът. Точната сума, която според финансовото министерство няма да постъпи в бюджета заради облекченията, е 568 милиона.“

„ВМЗ пак се стяга за протест“, съобщава вестник „Дума“. За това се е заканила синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в предприятието, „ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане на 2,5 милиона лева, които ВМЗ дължи на общината“. Премиерът Бойко Борисов нареди до вторник да бъдат преведени на община Сопот дължимите от данъци и такси натрупани задължения. С тези пари ще бъдат погасени изцяло задълженията към фирмата, която построи пречиствателната станция на града. Заради дълговете, изпълнителят запорира сметките на местната власт, дълго време тя беше в агония, разпродаваха имуществото й, заплашвана бе от фалит. Лидерът на „Подкрепа“ Димитър Атанасов заяви, че ако сумата бъде дадена наведнъж, ВМЗ ще фалира. Според него, работата ще спре, няма да има пари за заплати и ще настъпи хаос“, пише „Дума“.

„Дълговете на болниците продължават да растат“, пише „Капитал дейли“. От края на 2014 до ноември 2015 година те са нараснали от 396 милиона на близо 439 милиона лева, а просрочените - от 148 милиона на 171 милиона. Вестникът припомня, че основният приходоизточник на болниците - плащанията от Здравната каса за лечение по клинични пътеки - бяха намалени през миналата година средно с 30 на сто, заради въведените лимити. Очаква се, че с въвеждането на Националната здравна карта през тази година не всички клиники ще могат да сключат договори с Касата и общата задлъжнялост в сектора със сигурност ще се повиши, предрича „Капитал дейли“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!