Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Само за една година в София са пребити 40 деца, според първа страница на "Телеграф". 40 малолетни и непълнолетни ученици са пребити като загиналия във Враца Тодор, допълва вестникът. Част от насилваните са осакатени, а ултрас, инвалидизирал момче преди 4 години, все още е на свобода.

"Монитор" излиза със стряскащо заглавие: "Мръсният въздух убива по 14 100 българи годишно". Праховите частици съкращават живота със седем месеца, показват последни данни на Европейската агенция за околна среда. България е на осмо място в Европа по брой жертви на замърсения въздух. Страната ни ще има еврофинансиране в размер на 111 000 000 лева за борба с проблема като например изграждане на нови зелени площи.

Повечето вестници са предпочели да изведат на първа страница решението на премиера Бойко Борисов да спре изграждането на магистрала "Хемус". Според
"Стандарт", "Бойко Борисов размаха пръст", изригна за "Хемус", КТБ и медиите. "24 часа" съобщава: "Бойко Борисов спря търга за "Хемус" и допълва, с цитат на Борисов: "В обществото витае, че едната фирма е свързана с Пеевски, другата - със Златев, не мога да допусна съмнения.". 

Водещото заглавие на
"Сега" е "Борисов спря търг за един милиард лева заради Пеевски и Златев". Управляващите хем имат, хем нямат пари за строежа на "Хемус", коментира изданието.

"Капитал Дейли"
акцентира на друг нюанс по темата. "Реално, най-големият порок на търга беше високата цена..... Въпросът е защо премиерът забеляза проблема два месеца по-късно."

"Дума"
пише: "Борисов спря поръчката за "Хемус" и съобщава, че среща на Радан Кънев и Лютви Местан била причината за спирането. Това е заявил самият Кънев, според когото рискът от скандал е накарал Борисов да спре търга. 

"Труд"
предпочита, за първа страница, цитат по друга тема от премиера Борисов, а именно от срещата на Вишеградската четворка в Прага. "Да затворим границите, но след общоевропейско решение". По този повод, "Сега" коментира: "Западна Европа опитва да парира Вишеградската четворка" и информира за решението на Европейската комисия да отпусне близо 23 000 000 евро на Македония и Гърция за засилване на охраната по границите им. 

"Ненчев в кръгова отбрана", е заглавието на първа страница на
"Земя". Скандалният министър е взет на мушка от още един свой заместник, пише вестникът за напрежението в Министерството на отбраната след решението на Ненчев да слее дирекции.

"Опасват в зона половин София", информира
"Новинар". Планира се "синя зона" около парка "Заимов", и "зелена зона" до "Ситняково". Според изданието, мнението на жителите на различните столични квартали по тези идеи са разнопосочни. 

"60 000 българи избират Гърция за почивка около трети март", съобщава, в интервю за
"Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценки в туризма.

"Армията срещу бежанците - огромна грешка", е озаглавен коментар в
"Труд" по повод новата законодателна инициатива в опазване на границите ни да се включат военнослужещи. Според коментара, един от негативите е задължителна промяна в кодекса за социално осигуряване, както и рискът страната ни да бъде споменавана с лоши примери по новинарските емисии.

"Заставаме зад правителството в името на реформите", декларира, в интервю за
"Стандарт", Николай Вълканов от ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, въпреки търканията между председателя на КРИБ и премиера напоследък. Днес правителството ще приеме представители на конфедерацията. 

"24 часа"
предлага кандидатстудентски наръчник с пълна информация за ВУЗ-овете у нас и възможностите за следване в чужбина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!