Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Осъдиха на 8 години и 6 месеца затвор обвиняемия за катастрофата на гара Калояновец

Фото: БГНЕС

С осъдителна присъда от 8 години и половина "лишаване от свобода" за Христо Тиляшев – помощник машинистът на катастрофиралия през 2014 година пътнически влак на гара Калояновец, завърши на първа инстанция делото в Окръжния съд в Стара Загора. Тиляшев трябва да заплати и близо 1 милион и половина лева обезщетения на БДЖ, на НК "Железопътна инфраструктура" и на един от пострадалите в катастрофата.

Съдия Красимир Рачев призна за виновен Христо Тиляшев за влаковата катастрофа, в която загина първият машинист Венко Димитров, а няколко пътника получиха средни телесни повреди. Свидетелите по делото бяха разпитани в рамките на две съдебни заседания, вчера бяха изслушани пледоариите на държавното обвинение и на защитата на подсъдимия.

Прокурорът Ваня Меранзова поиска присъда от 12 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изпълнение с мотива, че с поведението си подсъдимият е допуснал грубо нарушение на основни правила за движение по железопътен път, както и да бъде лишен от правото да изпълнява професията "локомотивен машинист" за период по-голям от наложеното наказание. Адвокатът на подсъдимия Хари Харалампиев пледира за "невинен", защото жп катастрофата е резултат на човешка грешка, но не е по вина на Тиляшев.

В 15-дневен срок присъдата може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд. Христо Тиляшев излезе от залата с белезници, след като съдия Рачев присъди мярка "задържане под стража". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!