Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Студентският филм "Жалейка" на режисьорката Елица Петкова спечели една от двете награди в секцията "14+" от конкурсната програма "Поколения" на кинофестивала в Берлин, съобщава вестник "Труд".

Присъдилите наградата представители на журито се мотивират, че били развълнувани от "...умната алегория за разместването на културните пластове и сблъсъка на нови и стари ценности в една Европа, която е далеч от големите градове", пише вестникът и уточнява, че филмът ще бъде показан на предстоящия през март София филм фест.

"Повече пари за ВУЗ-овете", съобщава "Стандарт" на първа страница и цитира вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, която е обещала: "Ще поощряваме специалности във ВУЗ-овете, които дават обучение по търсени специалности и дават работа."

Агенцията по храните разкри нелегален цех за месо във Варна, пише "Телеграф". Транжорната снабдявала обекти, в които се продават дюнери и пилета, печени на грил. Храната е годна, но не е регистрирана по закон и ще бъде дарена на социални заведения във Варна, уточнява публикацията.

"24 часа" помества на първа страница снимка на премиера Бойко Борисов с метла, подарена му от чистачките на летище София, и цитат: "Ще измета цялата корупция, каквото и да ми коства!".

"Кокошкари обърнаха затвора на курорт" е водещото заглавие в "Телеграф". Заради осигурени легло и храна, дребните престъпници извършват престъпление, за да бъдат върнати в затвора, казват надзиратели от затворите в София и Враца, цитирани от вестника.

"Труд" информира на първа страница за нова наредба на правителството, която разпорежда разузнавачите под прикритие да получават заплатата, регламентирана по закон, съобразена с поста, който заемат, докато изпълняват задачата си. Ако служителите на държавната агенция "Разузнаване" бъдат изпратени на мисия на място, където заплащането им е по-ниско от реалната им заплата, разликата в осигуровките ще бъдат превеждани от държавата.

Вестниците отделят място за няколко тъжни раздели - с актьора Илия Добрев, с писателката Харпър Ли и с философа и писател Умберто Еко.

"Илия Добрев си тръгна с Левски", "Светът се смали без Умберто Еко, пише "Стандарт".

"24 часа" информира, че в понеделник ще се сбогуваме с Илия Добрев. От днешния брой на вестника разбираме още, че Харпър Ли е захвърлила ръкописа на романа си "Да убиеш присмехулник", донесъл й световната слава, после събирала страниците от снега. Редакторката й я кара да преработва няколко пъти текста, докато се получи крайният вариант, спечелил овациите на читатели и критика по целия свят от 1960 година насам.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!