Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Нов бой след засечка на пътя, двама са в болница, двама са в ареста", пише "Телеграф".  Поредното спречкване с последвали удари е станало във Варна вчера по обед. Единият от пострадалите е със счупен нос, а другият - с наранено око. Вестникът пише и че пострадалият на Околовръстното шосе в София Васко Наумов бил заплашен от биячите си да си мълчи, защото иначе ще е мъртъв.

"Стандарт" пише, на първа страница, че полицаи, прокурори и депутати пишат нов закон за частната охрана, в който ще се изисква охранителите да са с униформа. Предвижда се и етичен кодекс, уточнява изданието.

След зрелищна акция срещу корупцията, при която бяха арестувани данъчни служители от Велико Търново, съдът ги пусна, съобщава "Труд". Шестимата трябва да внесат гаранция от по 15 и 20 хиляди лева. По време на акцията в дома на единия разследван са открити над сто хиляди лева, групата е изнудвала представители на бизнеса от 2012 година насам.

Министерството на образованието ще поръчва и купува учебници и помагала за децата и в частните детски градини и училища, пише "24 часа", като цитира публикуван на сайта на ведомството проект за правителствено постановление. Сега родителите плащат учебниците и поламагалата в частните учебни заведения. Предвижда се държавата да осигурява учебници за болни и социално слаби ученици от осми до дванайсти клас.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща нов президент, без да посочи конкретно име, информира "Труд". Цветанов заяви това в интервю за БНТ, а негови съпартийци тълкуват казаното като знак, че ГЕРБ няма да подкрепи Росен Плевнелиев за втори мандат. Цветанов обеща по-добра от сегашната двойка президент - вицепрезидент.

"Биберони и кондоми съдържат опасен химикал, който може да причини рак", предупреждава "Телеграф", позовавайки се на данни на Световната здравна организация. Тепърва ще се изследват реалните рискове за потребителите, са заявили учени от университета в Бирмингам.
 
Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която ограничава скоростта на движение на колите по кварталните улици до 25 километра в час, съобщава "24 часа". По останалите улици на морския град скоростта ще едо 35 километра в час. Така се предотвратява рискът от смъртни случаи при катастрофа, мотивира се кметът Николов. Сега в Бургас се реализира пилотен за страната проект за интегриран градски транспорт и новата мярка е част от работата по новата схема.

"Брюксел иска още реформи от България", пише "Стандарт", като цитира информация на БНР. Става дума за икономически анализ на Европейската комисия за страната ни. В него се отбелязва и че има значителни предизвикателства пред здравната ни система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!