Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Одрин отбелязват баба Марта

мартеници
Фото: БГНЕС

В пограничния град Одрин отбелязват традиционния български празник Баба Марта, символизиращ настъпването на пролетта. Или Денят на мартеницата, както е популярното име на този оригинален ритуален празник. 

Кметът на града Реджеп Гюркан посети българската православна църква Свети Георги в града и честити празника на свещеник Александър Чакърък и семейството му. Одринският кмет и придружаващите го членове на общинския съвет бяха закичени с мартеници, както е според обичая и им се поднесоха пролетни цветя. Живеещи в съседство с църквата одринци също посетиха църквата и се закичиха с мартеници.

На много места в града, в магазините и  на сергиите на открито в Одрин се продават мартенички.

Първият ден на месец март в България се нарича Баба Марта, отбелязват одрински медии. Това е една от най стародавните и чисто българска традиция. Баба Марта всъщност символизира настъпването на пролетта. И за да го отбележат българите още от дълбока древност до наши дни  си закачват оригинални украшения, изработени от бели и червени конци. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие.

Като цяло мартеницата е позната на по-голямата част от населението на Балканите, но главно българите са успели да я превърнат в предмет с обредно-художествена стойност, който с годините добива все по-голямо значение, като се вписва в културния живот на България, се отбелязва. 

 

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!